DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
 

DEKORATIVNÍ PERNÍČKY

Perníkové recepty
 
                                                                                                                                                                                        
Tady najdete zaručené recepty na perníčky.Většinu jsem sama vyzkoušela a jsou ověřené.
 

    Medové perníčky
 
50 dkg hladké mouky
20 dkg moučkového cukru
18 dkg medu
10 dkg hery
2 vejce
2 čajové lžičky perníkového koření
1 čajová lžička jedlé sody
 
 



Perníčky bez uležení                                                           Ořechové perníčky
  (měkké a dobré hned)                                                                   (moc dobré)

40 dkg hladké mouky                                                                80 dkg hladké mouky
12 dkg moučkového cukru                                                          30 dkg moučkového cukru
16 dkg medu                                                                              10 dkg mletých ořechů
6 dkg tuku                                                                                  1 dkg jedlé cody
2 vejce                                                                                     10 dkg másla
1/2 lžičky jedlé sody                                                                10 dkg sádla
2 lžičky perníkového koření                                                        4 vejce

                                                                                                                         8 pol.lžic medu
                                                                                                 2 pol.lžíce perníkového koření
           Recepty na perníčky zpracujeme podle návodu na další straně (pečení a zdobení perníčků)

 


Medové perníčky perníkářky Jiřiny Humplíkové
300 g medu

250 g moučkového cukru
700 g hladké mouky
3 celá vejce

2 prášky do perníku (kypřící)
1 perníkové koření

Příprava:

Nad vodní lázní rozehřejeme med, cukr a koření.Na válu prosejeme mouku, přidáme kypřící prášek.
Roztavenou hmotu smícháme s moukou a vejci. Vypracujeme těsto.
Pečení – 180°C asi 10 – 15 min.
Po upečení potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Zdobíme bílkovou polevou.



Mikulášské perníčky, které neztvrdnou
650g hladké mouky
250g pudrového cukru
250g másla
1/4 lžíce prášku do perníků
3/4 lžíce skořice
4 vejce
130g rozehřátého medu
1 vejce na potření
bílková, nebo jiná poleva na ozdobu

Příprava:

Všechny ingredience dobře na vále vypracujeme, těsto rozválíme na 3/4cm plást, ze kterého formičkami vykrajujeme různé tvary a poskládáme je trochu od sebe na vymaštěné a pačícím papírem vyložené plechy. Perníčky potřeme vejcem a ve předehřáté troubě upečeme.

Zdobíme je polevou podle naší volby, nebo bílkovou polevou která může být obarvená na různé barvy pomocí jedlého barviva/bretonu.



Tatranské medovníčky

30 dkg moučkového cukru
12 dkg smetol, hera a podobně
3 polévkové lžíce medu
3 vajíčka
1 kávová lžička sody bicarbony

2 lžičky skořice
75 dkg hladké mouky

Příprava:
Vajíčka + hera+mouč. cukr+med rozehřejeme nad párou. Potom přidáme sodu bicarbonu,skořici,mouku a vypracujeme těsto. Vyválíme na 1 cm, vykrajujeme, potíráme vyšlehaným vajíčkem a v předehřáté troubě upečeme. Hned po upečeni ješte můžeme potřít vyšlehaným vajíčkem, aby sa víc leskly. Zdobime bílkovou polevou.
Medovnicky jsou jednoduché , rychlé, dobré a nedá sa na nich nic pokazit.

 

Jemné a snadné perníčky, které se ihned pečou


500g pšeničné hladké mouky
300g cukru
200g medu
2 lžíce rumu
2 lžíce vody
10g amonia
citronová a pomerančová kůra
100g na sucho opražených a na jemno pomletých oloupaných mandlí
perníkové koření

Příprava:
Med rozpustíme s cukrm a vodou, vlijeme do mouky smíchané s mandlemi. Nakonec přidáme amonium rozpuštěné v rumu.
Vypracujeme tuhé těsto, vyválíme, vykrajujeme různé tvary a hned je upečeme.
Zdobíme podle vkusu a potřeby.

 

Perníčky od babičky

650 g hl.mouka
250 g moučk. cukr
100 g med
50 g tuku (HERA)
4 vejce
10 g jedlá soda
1 káv.lžička perníkové koření
můžeme přidat kakao aby byly tmavší,poleva pak líp vynikne

POSTUP PŘÍPRAVY
Vypracujeme těsto,vyválíme,vykrájíme tvary a upečeme,po upečení potíráme rozšlehaným vajíčkem hned na plechu.

 

Vánoční měkké medovníčky

500 g hl. mouky,
120 g cukru,
150 g medu,
100 g másla,
1 prášek do pečiva,
3 hřebíčky,
1/2 kávové lžičky anýzu,
1/2 kávové lžičky nového koření,
1/2 kávové lžičky skořice,
2 celá vejce,
1 vejce na potření

POSTUP PŘÍPRAVY

Do mouky přidáme vejce, umleté a přesáté koření (výborně se hodí půlka sáčku směsi "Koření do perníku"), rozpuštěné máslo s medem, cukr a prášek do pečiva. Nejlepší je, když se těsto udělá večer a až ráno se z něj vykrajují tvary. Figurky potřeme rozšlehaným vejcem a opatrně pečeme na vymaštěném plechu. Upečené zdobíme bílkovou polevou.

 

 

Perníčky od Fanynky

 28 dkg hladké mouky
17 dkg cukru moučky

7 dkg tekutého chladného medu
2 vejce
1/2  lžičky jedlé sody

skořice, mletý anýz, fenykl, hřebíček – každého na špičku nože ( nebo perník. koření v pytlíku) 
Zadělat těsto, nechat ho odležet alespoň tři dny v lednici. Lepší týden,nejlepší tak 3.
Vyválet ne moc tence, vykrájet, péct ve vyhřáté troubě na pečícím papíru. Polít čokoládou a bílou polevou zdobit.Nebo před pečením pomazat rozšlehaným žloutkem s trochou vody a pak zdobit jen bíle.Jsou krášně zlatý.
Uskladnit do papírové krabice s 1 krajícem čerstvého chleba nebo rozkrojeným jablíčkem.To vše v igelitovém pytli.Pak brzo krásně zvlhnou a nejsou tvrdý.

                                                                                                                                                      Zdroj: Kateřina Bulínová